Sant Jordi sempre és un dia molt especial a Vall d’Hebron i enguany hem volgut que la pandèmia no ens impedís gaudir d’aquesta Diada tan celebrada. Així, en la línia de convertir cada dia més aquest centre en un hospital més amable, hem volgut fer un gest perquè totes les persones ingressades a l’Hospital rebin una rosa amb cor. D’aquesta manera, tots ells i elles podran gaudir també d’aquesta Diada encara que no puguin fer-ho al carrer. Per això hem impulsat la iniciativa #RosesAmbCor, que té l’objectiu d’aconseguir repartir roses per a totes les persones ingressades.

La rosa amb cor és una rosa tèxtil, feta a mà i plena de valors. L’han confeccionat dones en situació d’exclusió social de l’entitat El Lloc de la Dona, que dóna atenció a dones en contextos de prostitució i els ofereix atenció psicosocial, formativa i laboral. El taller Dona Kolors Barcelona ha estat l’espai on han fet les roses amb cor que arribaran a les persones ingressades el dia de Sant Jordi a Vall d’Hebron. Així, les roses són doblement solidàries, ja que ho són tant per a les persones que les rebran com per a les dones en situació de risc que les han confeccionat. Aquestes roses han estat comprades per persones que han volgut participar a la iniciativa a través de la pàgina web santjordi.vallhebron.com. A més, a les xarxes socials de Vall d’Hebron s’han difós vídeos de pacients animant a participar a la iniciativa #RosesAmbCor. Pacients com la Maria Isabel, l’Agam, la Raquel, la Khadija Akthar i la Margarita han protagonitzat aquests vídeos demanant a la ciutadania que col·labori amb la campanya per tal de “fer de Sant Jordi un dia especial”, amb un exemplar de les roses a les mans.

Un obsequi de Sant Jordi per a cada pacient

Des del passat 15 d’abril, voluntaris i voluntàries de Vall d’Hebron han estat preparant uns sobres dissenyats per la Direcció de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana que contenen diversos materials: l’esmentada “rosa amb cor”, una targeta de cartolina amb un “missatge amb cor” escrit per un o una professional, un post-it en forma de cor, un llibre, un punt de llibre i una polsera. Els “missatges amb cor” són dedicatòries que el personal del Campus ha escrit a mà per desitjar a les persones ingressades un bon Sant Jordi, una ràpida recuperació o qualsevol missatge fet amb el cor que els vulguin adreçar.     

Pel que fa als post-its, estan pensats perquè els i les pacients puguin escriure un agraïment per al personal sanitari. Els podran escriure amb la tija de la rosa amb cor que rebran, ja que és un llapis. Després, cada pacient enganxarà el post-it a la porta de la seva habitació perquè el personal ho pugui llegir. Així, pacients i professionals s’hauran intercanviat missatges d’esperança, gratitud i bons desitjos per fer de la Diada a Vall d’Hebron un dia ben especial. El llibre és una donació de CePSE (Central de Préstec i Serveis Especials de Biblioteques de Catalunya); el punt de llibre l’ha dissenyat la Direcció de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana de Vall d’Hebron i la polsera és una acció liderada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Un any més, Vall d’Hebron i FGC celebrem junts Sant Jordi

Des del 2018, Vall d’Hebron i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya  fem accions conjuntes per celebrar Sant Jordi. Així, aquest any FGC ha obert un nou apartat al seu web anomenat “Paraules que curen” en el qual els usuaris i les usuàries del transport públic han pogut escriure una paraula d’ànims dirigida a les persones ingressades a Vall d’Hebron i d’això se n’ha fet una polsera per a cada pacient amb algunes de les paraules dedicades.

Per altra banda, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha organitzat una iniciativa en la qual els infants pediàtrics ingressats han participat fent dibuixos de Sant Jordi per vinilar la paret exterior d'un tren de la Línia Llobregat-Anoiaque FGC ha cedit per a l’ocasió.

Roses per al col·lectiu sanitari

En una època marcada per la pandèmia, el personal sanitari és un dels col·lectius més protagonistes a nivell social i que més reconeixements està rebent per la lluita contra la pandèmia de COVID-19 que ens assetja des de fa 14 mesos. Per això, diverses iniciatives ciutadanes han volgut fer un gest per Sant Jordi i regalar-los una rosa. En primer lloc, veïns i veïnes de diferents barris de la ciutat de Barcelona com el Carmel, La Teixonera, Gràcia, Horta, Guinardó, així com de ciutats com Badalona o Mataró, acudiran a dos quarts de tres del migdia a la Plaça Messi de Vall d’Hebron (davant de l’Hospital Infantil) per fer una escenografia floral i repartir a tot el col·lectiu sanitari 2.000 flors fetes a mà. Aquesta flor, feta amb diferents materials reciclats, l’han elaborat molts col·lectius diferents de la ciutat de Barcelona i província, i de A Coruña, com escoles educatives, instituts, centres de discapacitats, residències d’avis, centres cívics, serveis de restauració, serveis no essencials i essencials, etc. A més, els veïns i veïnes portaran impresos uns codis QR que tothom podrà escanejar per veure la pel·lícula "Homenatge als sanitaris i sanitàries que ja no hi són", produïda pels mateixos veïns i veïnes i en la qual apareixen representants de la ciutadania, del col·lectiu sanitari i veus com la coral Cor de Rock, Cor Mas Gospel, l’Escolania de Montserrat i Andrea Motis.

Per altra banda, les empreses La Rosa Sant Jordi i Verse han impulsat una iniciativa per repartir més de 37.300 roses durant la diada a professionals de diferents hospitals del país. Així, Vall d’Hebron, l’hospital més gran de Catalunya, és el centre que més en rebrà (10.000 flors distribuïdes en 200 capses). La Direcció de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron rebrà els impulsors de l’acció per agrair-los el gest. Per altra banda, aquests donaran les gràcies al personal sanitari per l’esforç fet en la lluita contra la COVID-19. Aquesta acció va néixer el Sant Jordi de 2020, en plena primera onada de la pandèmia, quan van repartir més de 4.000 roses entre pacients i personal d’hospitals.

El Sindicat d’Infermeria Satse també vol fer un gest per Sant Jordi per a tot el personal sanitari. Per això, entre les 10.00 i les 13.30 hores, membres d’aquest sindicat repartiran llibres a la Plaça Messi per a tots els i les professionals de Vall d’Hebron.

Sant Jordi al Cemcat

Després de la pausa de l’any passat causada per les restriccions associades a la COVID-19, el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) recupera la tradició de celebrar Sant Jordi, enguany sortint al carrer per donar visibilitat al projecte creatiu que, des d’Art-teràpia, duen a terme persones que viuen amb esclerosi múltiple. Es tracta d’una activitat integrada en el programa de neurorehabilitació del Cemcat que, relacionat amb la malaltia, té beneficis tant en l’estat d’ànim com en les capacitats de cognició i sociabilitat de les persones participants. Aquest any han preparat una rosa, un punt de llibre i una figura de Sant Jordi que es podran adquirir a la parada que hi haurà a fora de l’edifici Cemcat, al Campus Vall d’Hebron.

Un club de lectura especial

El club de lectura de Vall d’Hebron, format per professionals de la institució, el 29 d’abril farà una sessió especial en el marc de Sant Jordi en la qual es convidaran professionals que han publicat contes i novel·les perquè donin a conèixer les seves publicacions i expliquin la seva experiència. Així es donarà visibilitat als i a les professionals que, a més de la seva dedicació en l’àmbit científic, també es desenvolupen en l’àmbit literari.

Share page with AddThis